Erasmus’a Giden Öğrencilerin Transkriptlerini Teslim Ederken Dikkat Etmeleri Gereken Kurallar

1 - Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına, orijinal ya da doğrulanabilir (karşı kurum internet sayfasından size ait kullanıcı adı ve şifreyle ya da transkript üzerindeki barkodla) transkriptinizi, Ana Sözleşmenizi (LA), LA Tanınma Belgenizi ve varsa Değişim Formunuz (Change LA) ile Change LA Tanınma belgelerinizi teslim etmeniz gerekmektedir. Sözleşme ve tanınma belgelerinin tüm imzaları tamamlanmış fotokopileri teslim edilmeli.

2 - Karşı kurumda alacağınız dil dersleri, İTÜ’de verilen dil dersleri (ALM, FRA, ITA, ISP, JPN, RUS, CIN) haricinde ise, bu dersler için sözleşmelerinizde İTÜ karşılığı olarak ING 103ES Uluslararası Eğitimde Kültür ve Uygulama ya da ING 103SC Bilim İletişimi: Mühendisler için Teori ve Uygulama derslerinden birini yazabilirsiniz. Bu dersler ITB kapsamındadır. 2018-2019 Bahar dönemi itibariyle (bu dönem de dahil olmak üzere), ALM, FRA, ITA, ISP, JPN, RUS, CIN dersleri de ITB kapsamına alınmıştır.

3 - Learning Agreement formunda, Change LA ile silinmiş dersler haricinde kalan ve Change LA ile eklenen derslerin transkriptte yer almaması durumunda bu derslerin notu FF olarak girilecektir.

4 - LA veya Change LA formuna yanlış yazılmış ders kodu veya ismi, bölüm koordinatörünce düzeltilip paraflanmayı gerektirir.

5 - Notu PASS olarak Erasmus transkriptine işlenen ders İTÜ transkriptine M (Muaf) olarak işlenecektir.

6 - Karşı kurumdan alınacak dersin İTÜ karşılığı yoksa, İTÜ karşılığında yazılacak olan seçmeli dersler ya X yy. Seçmeli MT/TM/TB/ITB/EB ya da MT/TM/TB/ITB/EB şeklinde yazılmalıdır. Bu derslerden FF alınması durumunda, Erasmus’tan döndükten sonra ilgili seçmeli gruptan alınacak herhangi bir ders, dönem sonunda geçerli not alındıktan sonra, fakülteye verilecek bir dilekçe ile Erasmus’ta FF alınmış dersin yerine sayılması için talepte bulunulabilir. Eğer seçmeli ders karşılığı olarak İTÜ dersi ISL 478E gibi bir kodla yazılmışsa ve bu dersten başarısız olunmuşsa, Erasmus dönüşünde mezun olunan döneme kadar (mezuniyet dönemi dahil) bu ders açılmazsa (açılıp dersle çakışması dersin açıldığı anlamına gelir), mezuniyet döneminde bu dersle aynı gruptan (MT/TM/TB/ITB/EB) alınıp başarılı olunan ders, fakülteye verilecek bir dilekçe ile Erasmus’ta FF alınmış dersin yerine sayılması için talepte bulunulabilir

7 - 26.04.2007 ve 456 Sayılı İTÜ Senatosu Kararı gereğince içinde “dil” sözcüğü geçen “Knowledge Language and Logic I” gibi dersler ITB kapsamındaki derslere denk sayılamamaktadır.

8 - Erasmus’ta alınan 492/492E kodlu bitirme projesinin notu, öğrencinin İTÜ’deki savunmasından alacağı nottur. Erasmus’ta bitirme projesi (492/492E) almanın şartı: Tüm derslere en az bir kere yazılmış olmak veya Erasmus’ta alınan derslerle bu şartı yerine getirmiş olmaktır.

9 - Üniversite Senatosu Kararınca Erasmus’ta alınan dersler hangi dilde olursa olsun İTÜ’de İngilizce kodla işlenmektedir.

10 - Erasmus transkriptinizde, gittiğiniz üniversitenin not dönüşümünün yer aldığına emin olun. Erasmus programına dahil üniversiteler, notlarını programın ortak not skalasına çevirebilirler. Skalanın İTÜ karşılıkları:

Erasmus İTÜ İTÜ Puanı
A AA 4,00
B BA 3,50
C BB 3,00
D CC 2,00
E DC 1,50
F/FXFF0

11 - Erasmus’ta alınan birden çok dersin İTÜ’de bir ders yerine sayılması durumunda, bu derslerin ağırlıklı not ortalaması İTÜ’deki dersin notu olarak işlenir.

Örnek :

Erasmus ECTS Kredisi ECTS Grade İTÜ İTÜ Puanı
ABC 123 4 C END 210 3
DEF 456 3 B END 210 3,5

END 210E = (4*3 + 3*3,5)/7 = 3,21 (3,00-3,49 BB)

Not Aralığı Ref.: Muafiyet ve İntibak İşlemleri Not Dönüşüm Tablosu

12 - Transkriptlerini teslim etmemiş olan öğrencilerin sistemlerine, Erasmus izinlerinin bittiği dönemin add/drop haftasının bitiminden sonraki ilk pazartesi günü engel konur. Bu engel, öğrencinin sisteme girmesine, öğrenci belgesi almasına, bir sonraki dönem ders kaydı yapmasına veya mezun olmasına engel olur. Transkript teslim edildiği anda engel sistemden kaldırılır.

13 - Ders planında yer almayan bir ders alınamaz. Ders planında yer almayan bir ders karşılık gösterilmişse, bu dersin silinip planda yer alan bir dersin yazılması gerekmektedir. Planda yer almayan bir ders alınıp başarısız olunduğu takdirde bu dersin telafisi, planda yer almadığında, yapılamamaktadır.

14 - İTÜ’de AA ile geçilmiş olan bir ders, Senato Kararı gereğince, (Erasmus’ta) tekrar alınamaz.

15 - Erasmus izin kararları, geçerli oldukları dönemin akademik takviminde belirtilen tarih itibariyle sona erer. İznin bittiği dönemden sonraki ilk ders kayıtları, öğrencinin Erasmus’taki eğitimi devam ediyor olsa dahi, online olarak yapılabilmektedir.

16 - Ön şartı sağlanmamış ders, Erasmus döneminde alınmamalıdır.

17 - Alınan dersler, Erasmus’tan döndükten sonraki ilk ders seçimindeki dersler için sınıf ya da ders önşartı oluşturuyor ve ders sayımı, ders seçimlerine yetişmiyorsa, akademik takvimde belirtilen ders ekleme/çıkarma (add/drop haftası) haftasında, önşart hatası veren bu ders/dersler, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda bizzat ya da noter onaylı vekaletname verilen kişi aracılığıyla imzalanacak sözleşme karşılığında alınabilir. Sözleşme karşılığında alınacak bu dersin/derslerin kontenjanı boş olmalı ya da fakülte tarafından öğrencinin alması için izin verilmiş olması gerekmektedir.

18 - Erasmus programı 1 yıllık süreyi kapsayan öğrencilerimizden, aynı derse hem ilk hem de ikinci dönemde karşılık gösterenlerin son dönemde aldıkları not geçerli sayılacaktır (Ders tekrarı).

Örnek :

Güz Dönemi NOT Bahar Dönemi NOT
ISL 101E - XYZ 123 AA ISL 101E - KLM 456 FF

Her iki ders, dönemleri baz alınarak işlenecek ve son dönem notu FF olan ISL 101E dersi geçerli olacaktır.

19 – Sözleşmelerin düzenlenmesi ile ilgili olarak Erasmus Ofisi’nin hazırladığı web sayfasının göz önünde bulundurulmasında fayda var:

Erasmus+ Giden Öğrenci