Azami Öğretim Süresini Tamamlamasına Rağmen Mezun Olamayan Lisans Son Sınıf Öğrencilerinin Kullanacakları Ek1 ve Ek2 Sınavları Hakkında Bilgilendirme

1. 2547 sayılı Kanunun 44/c maddesine göre, lisans öğretimine başladığı tarihten itibaren 7 yıllık azami öğretim süresi sonunda mezun olamayan, üniversitemizin lisans programlarına kayıtlı son sınıf öğrencilerine öğretim planlarında yer alan, azami öğretim süreleri içerisinde daha önce hiç almadıkları veya daha önce alıp başarısız oldukları 6 ve daha fazla sayıdaki bütün dersler için akademik takvimde ilan edilen tarihlerde 2 ek sınav, ek sınav1 ve ek sınav2 hakkı verilir.
  2. 7 yıllık azami öğrenim süresi Bahar yarıyılı sonunda dolan öğrenciler; Ek1 Sınav haklarını takip eden Güz yarıyılı sonunda, Ek2 Sınav haklarını ise Bahar yarıyılı sonunda kullanacak, 7 yıllık azami öğrenim süresi Güz yarıyılı sonunda dolan öğrenciler; Ek1 Sınav haklarını takip eden Bahar yarıyılı sonunda, Ek2 Sınav haklarını ise Güz yarıyılı sonunda kullanacaklardır.
  3. Ek sınav hakkını kullanan öğrencilerin sınav kayıtları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılacaktır. Bu öğrenciler, sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam eder. Ancak bu öğrenciler sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz.
  4. Birinci ek sınavda başarılı olan öğrenciler, not yükseltmek amacıyla aynı dersin ikinci ek sınavına giremez. Birinci ek sınav hakkını kullanmayan öğrenciler, ikinci ek sınav hakkını kullanabilirler. Birinci ve ikinci ek sınavlar için mazeret sınavı yapılmaz.
  5. -Teorik derslerde; birinci ve ikinci ek sınavlarda alınan not tek başına değerlendirilir ve harf notuna çevrilir. Yarıyıl içinde alınan notlar hesaba katılmaz.

-Uygulama derslerinde; birinci ve ikinci ek sınavlar; tek bir sınav olarak değil, tüm dönemi kapsayan bir uygulama dersi şeklinde uygulanacaktır. Alınan notlar Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin "Yarıyıl içi başarı notu; yarıyıl içinde yapılan çalışmaların, ödevlerin, projelerin, ara sınavların, kısa sınavların ve benzeri faaliyetlerin ağırlıklı ortalamasıdır. Yarıyıl başında, dersin yarıyıl içi başarı notunun ne olacağı ve ağırlıklı hesaplama değerleri ders müfredat formu üzerinde gösterilmek zorundadır." maddesine göre değerlendirilir.

6. Ek sınav hakkı kullanılarak başarılan dersin harf başarı notu öğrencinin ek sınav hakkı kullandığı yarıyıla işlenir ve not dökümüne yansıtılır.
  7. Birinci ve ikinci ek sınavlar sonunda hiç almadığı veya alınıp da sınava girme hakkı elde edilemeyen dersler de dahil başarısız ders sayısını en fazla beş derse indiremeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
  8. Birinci ve ikinci ek sınavlar sonunda başarısız ders sayısı daha önce hiç alınmayan veya alınıp da sınava girme hakkı elde edilemeyen dersler de dâhil olmak üzere mezuniyeti için öğretim planında yer alan en az bir en fazla beş dersi kalan öğrencilere üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse indirenlere dört yarıyıl ek süre verilir.
  9. Ek süre verilen öğrenciler, açılacak derslere kayıt yaptırarak, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde dersin sınavlarına gireceklerdir. Bu derslerden sadece uygulamalı dersler ile daha önce hiç alınmamış veya alınıp ta sınava girme hakkı elde edilememiş derslere devam zorunluluğu vardır. Devam şartı aranmayan öğrenciye verilecek başarı notu, devam şartı dışındaki yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınav sonucu göz önünde bulundurularak dersin öğretim üyesince değerlendirilir.
  10. Ek süre verilen öğrenciler, ilgili yarıyılın katkı payı/öğrenim ücretini ödemek zorundadır. Bu öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanır.